Arrenca amb èxit la segona edició del Curs de Comunicació i Periodisme Intercultural al Col·legi de Periodistes de Catalunya
dimarts, 12 de juliol del 2016
La segona edició del Curs d’Estiu Comunicació i periodisme Intercultural #Comunicanvi ha iniciat amb èxit aquest dilluns 11 de juliol al Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’acte, organitzat per l’Associació Intercultural Llatins/es per Catalunya amb la col·laboració de la Xarxa Europea de Dones Periodistes i la Comissió de Periodistes Solidaris del Col·legi de periodistes de Catalunya, ha congregat una cinquantena d’assistents per tal d’analitzar i aportar eines comunicatives per a la no discriminació i la transformació social.
Les jornades han arrencat amb la intervenció de benvinguda d’Omaira Beltrán, Coordinadora de Llatins per Catalunya, qui ha exposat els objectius de l’edició d’enguany: fomentar l'enfocament intercultural en el món de la comunicació, analitzar les causes de les desigualtats i aportar eines amb l'objectiu de combatre la discriminació, la islamofòbia, la romafòbia (anti-gitanisme), els rumors, els discursos de l'odi i els estereotips sobre el fet migratori i la diversitat cultural.
La sessió inaugural ha estat centrada en l’anàlisi de la informació que es produeix al voltat dels refugiats i la crisi humanitària que viu Europa. La necessitat de deixar enrere imaginaris i expressions errònies, juntament amb el repte d’incorporar la diversitat cultural als mitjans de comunicació per tal de generar noves mirades, han estat alguns dels comentaris compartits pels ponents.
Els ponents de la jornada, moderats per l’escriptora i periodista Mireia Rubio (@Lamardecuento), han estat Anna Palou (@annapalou / @stopmaremortum), Cristina Mas (Diari Ara), Carles Peña (Radio Mollet) i Pedro Mata (@Fotomovimiento).
La moderadora de la jornada, la periodista Mireia Rubio, ha plantejat temes com la necessitat dels mitjans d’apostar per un periodisme de pau, que presenti tots els punts de vista d’un conflicte, o la voluntat de la societat de viure amb la diversitat i conviure amb la riquesa. Aquestes dues premisses, ha afirmat l’escriptora, han estat arraconades per l’auge de discursos hostils envers els migrants. L’objectiu, proposa, ha de ser treballar per recuperar aquests valors integradors.
La periodista Anna Palou ha recalcat la importància del periodisme local com a motor de canvi global. Davant realitats oblidades per les majories, els petits mitjans de comunicació aconsegueixen arribar d’una forma més directa a les fonts i aportar una mirada més propera. En aquest sentit, Palou ha reivindicat el periodisme com a eina de transformació social, així com la figura del periodista com a activista. La periodista també ha alertat d’algunes de les pràctiques periodístiques que reprodueixen imaginaris falsos sobre el fet migratori, a la vegada que ha senyalat nous camins per recórrer.
L’Historiador Carles Peña ha exposat la seva experiència a Annour, el programa de ràdio que condueix a Radio Mollet i que té com a objectiu conèixer aspectes del món musulmà des de punts de vista diversos. L’historiador ha explicat els problemes, reptes i avantatges de conduir un programa que realitza de forma desinteressada sense cap mena de subvenció econòmica.
La periodista Cristina Mas ha exposat alguns dels problemes en el tractament mediàtic de la crisi de refugiats actual a partir de la seva experiència professional al camp de refugiats d’Idomeni a Grècia o a la Frontera Sud a Espanya. Per a Mas, el dimensionament de l’arribada de refugiats a Europa, la manca de context i la victimització dels refugiats són els principals obstacles a vèncer. La periodista ha afirmat que actualment “no vivim una crisi de refugiats, sinó una crisi de les fronteres europees, que consideràvem infranquejables”.
Per últim, Pedro Mata, membre de Fotomovimiento, ha explicat l’origen i els objectius del col·lectiu, que actualment cobreix gran part de les lluites socials a Barcelona i que, des de fa poc temps, també s’ha interessat en retratar els desplaçaments migratoris actuals.
Aquest curs d'estiu compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya i de la Xarxa Europea de Dones Periodistes. Amb la participació d'Stop MareMortum, Fotomovimiento, la FAGIC (Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya), UCFR (Unitat Contra el Feixisme i el Racisme), Tras La Manta, Xarxa BCN Antirumors, Sindicat Popular de Venedors Ambulants i Otodoxo Productions.
L'Associació Intercultural Llatins per Catalunya ha volgut apostar per la difusió en línia del curs i la interacció entre ponents i assistents a través de les Xarxes Socials. La jornada inaugural ha estat retransmesa pel canal d'streaming del Col·legi de Periodistes (http://bit.ly/1TCfJjG), i les ponències han tingut un seguiment important a Twitter a través de l'hashtag #ComuniCanvi.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada